De huisarts houdt van jouw een medisch dossier bij. In een medisch dossier staan de gegevens over je gezondheid en behandelingen. Je vindt erin bijvoorbeeld onderzoeksuitslagen en (verwijs)brieven aan een specialist. Je kunt je medisch dossier inzien in jouw patiƫntenportaal. Je kunt ook je huisarts vragen welke gegevens over jou in het medisch dossier staan.
Medisch dossier
In een patiƫntenportaal kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week online medische zaken regelen met je huisarts. Het is een beveiligde website waarin je jouw eigen medische gegevens kunt inzien van ƩƩn zorgverlener. Je hoeft hiervoor niet naar de praktijk toe, maar je kunt zelf bepalen waar en wanneer je jouw medische gegevens wilt inzien.
In je patiƫntenportaal staan onder andere de adviezen van de huisarts, uitslagen van onderzoeken en de medicijnen die je gebruikt. Maar je kunt ook bijvoorbeeld online een afspraak maken, herhaalmedicatie bestellen of een bericht sturen naar de huisarts. Via je patiƫntenportaal kun je ook jouw medisch dossier bekijken. Je kunt je medische gegevens alleen inzien als je ouder bent dan 15 jaar.
De huisarts zet alle informatie over je gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. Doordat de huisarts je gegevens steeds noteert in je medisch dossier, weet de huisarts hoe het met je gezondheid is. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes je hebt, welke onderzoeken en behandelingen je hebt gehad en welke medicijnen je gebruikt. Zo staan je medische gegevens allemaal op ƩƩn plek bij elkaar. Als meerdere zorgverleners je behandelen, zijn er meerdere dossiers. Er is dus niet ƩƩn arts die je gehele medische dossier heeft. Elke betrokken zorgverlener heeft alleen dat deel van je dossier dat hij zelf heeft aangelegd.
Er zijn een aantal voordelen voor het online bekijken van je medisch dossier zijn:
- Je bekijkt je gegevens veilig online
- Je leest het advies van de huisarts rustig door
- Je bekijkt de uitslagen van medische onderzoeken
- Je hebt direct een overzicht van je medicijnen
Jouw huisarts en apotheek houden ieder een eigen dossier over jou bij. Hierin staat informatie die belangrijk is voor jouw behandeling. Jouw huisarts legt vast wat jouw klachten zijn en welke behandelingen je krijgt. Deze gegevens worden uitgewisseld met het LSP (Landelijk Schakelpunt).
Wat is het Landelijk Schakelpunt (LSP)?
Het Landelijk Schakelpunt, oftewel LSP, is een veilig en betrouwbaar systeem waarmee zorgverleners snel en makkelijk jouw medische gegevens kunnen delen. Dit kan levensreddend zijn in noodgevallen, omdat artsen en verpleegkundigen dan snel de juiste informatie hebben om de beste zorg te bieden.
Waarom is het delen van je medische gegevens belangrijk?
Als je bijvoorbeeld (met spoed) naar een andere arts of apotheek moet gaan. Maar ook als je bij een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling komt. Dan is het belangrijk dat zorgverleners jouw belangrijkste medische gegevens kunnen bekijken. Dat kan alleen als je daar van tevoren toestemming voor hebt gegeven.
Hoe geef je toestemming voor uitwisseling via het LSP?
Het is makkelijk om toestemming te geven voor het delen van jouw medische gegevens via het LSP. Ga naar de website www.volgjezorg.nl en volg de eenvoudige stappen om jouw toestemming te geven. Is dit niet mogelijk? Dan kun je hiervoor ook mondeling toestemming geven als jouw huisarts daarom vraagt.
Goed om te weten
Het kan zijn dat meerdere zorgverleners gegevens over jou hebben die ze willen delen. Geef dan bij elke zorgaanbieder toestemming. Je kunt jouw toestemming op elke moment weer intrekken. Jouw huisarts deelt niet jouw hele dossier. Het deel van het dossier dat de huisarts deelt, heet de Professionele Samenvatting (ook wel āPSā).
- Ziektes of klachten die je nu hebt, bijvoorbeeld: blaasontsteking, diabetes, allergieƫn etc.
- Belangrijke ziektes die je vroeger hebt gehad, bijvoorbeeld: depressie, beroerte etc.
- Diagnoses, ingestelde behandelingen en voortgang van de behandeling
- Je medicijnen en medicijnen waar je allergisch voor bent
- Uitslagen van onderzoeken, bijvoorbeeld bloedonderzoek of urineonderzoek
- Anesthesie- en operatieverslagen
- Medische scans, bijvoorbeeld: rƶntgenfotoās of echo's
- Afspraken en adviezen nadat je bij de huisarts bent geweest
- Brieven van en naar andere zorgverleners, bijvoorbeeld een verwijsbrief voor de specialist in het ziekenhuis
Om deze toestroom te kunnen blijven voorzien van antwoord stellen wij hier duidelijke regels en voorwaarden aan.
MEDISCHE INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN BIJVOORBEELD KEURINGEN, VERZEKERINGEN EN ARBEIDSGESCHIKTHEID.
Een ondertekend toestemmingsformulier van de patiƫnt waaruit duidelijk blijkt dat deze toestemming geeft en ook op de hoogte is van de vraagstelling die aan de huisarts wordt gesteld, is een primaire vereiste.
De vraagstelling dient voort te vloeien uit de eigen bevindingen in de anamnese en eventueel het lichamelijk onderzoek van de bedrijfs- / keuringsarts waarbij helder geformuleerd dient te worden wat deze bevindingen zijn en waarmee de gevraagde informatie van toegevoegde waarde is voor de besluitvorming van de arts.
De veelal standaard vragen als: wat zijn uw bevindingen, wat is uw diagnose en behandelplan, zijn zaken die de patiƫnt/ client u uitstekend zelf kan vertellen, hierover is informatie van de huisarts van geringe toegevoegde waarde.
Uitspraken over het te verwachten beloop zullen niet worden beantwoord, dit is immers nu juist de expertise van de bedrijfs-/keuringsarts zelf.
Wanneer de patiƫnt nooit op het spreekuur van de huisarts is geweest in het kader van de gevraagde informatie zullen wij hiervoor wel een rekening vragen en u deze bevinding toesturen; een eenvoudig telefoontje met de patiƫnt uwerzijds had deze onnodige belasting van de huisarts.
Over lopende behandelingen in de tweede lijn doen wij geen uitspraken omdat wij veelal niet op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken, ook hierover kunt u het best de specialist zelf raadplegen.
Wij sturen geen ontslagbrieven of andere correspondentie van medisch specialisten die gericht zijn aan de huisarts door. Deze dient door de bedrijfs-/ keuringsarts zelf opgevraagd te worden bij de betreffende specialist.
Helaas zijn wij door schade en schande wijzer geworden, medische informatie wordt verstrekt nƔdat de rekening is betaald door de aanvragende instantie.
BELANRIJK: HET VERSTREKKEN VAN MEDISCHE INFORMATIE IS EEN ZORGVULDIG PROCES TUSSEN ARTSEN EN NIET TUSSEN HUISARTS EN PATIĆNT. WANNEER ONZE PATIĆNTEN BETROKKEN WORDEN IN DIT PROCES EN WIJ ALS PRAKTIJK DOOR DE PATIĆNT HIEROVER WORDEN BENADERD BESCHOUWEN WIJ DIT ALS EEN BEDREIGING VOOR DE HUISARTS-PATIENTRELATIE EN ZIJN WIJ GENOODZAAKT ONZE MEDEWERKING AAN HET VERSTREKKEN VAN DE GEGEVENS TE STOPPEN.
MEDISCHE INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN JURIDISCHE BIJSTAND
Het recht op inzage in het medisch dossier patiƫnten wordt veelvuldig misbruikt in adviezen door diverse instanties zoals sportscholen, gemeentes, werkgevers etc. Daarom verzoeken wij juristen die onze patiƫnten bijstaan een ondertekend verzoek om informatie aan ons op te sturen, wij vinden het prettig dat hierin duidelijk vermeld wordt dat u de belangen van onze patiƫnt behartigt.
Ten gunste van de leesbaarheid willen wij graag goede specificering van inhoud van de gevraagde gegevens van het medisch dossier.
De gevraagde delen van het medisch dossier kunnen worden overgedragen door overdracht op een verpakte, ongebruikte usb-stick, vanzelfsprekend kosteloos.
Voor het invullen en/of aanvullen van deze medicijnverklaring rekenen wij kosten.
De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het soort verklaring, onze doktersassistente kan u hierover meer informatie geven.
Medicijn mee op reis